Streaming video is vandaag 25 jaar oud

— persbericht —

Streaming video is vandaag 25 jaar oud

En het heeft een Nederlandse geschiedenis

Groningen, 4 november 2019 – De allereerste live video uitzending op internet ter wereld, kwam vanuit Nederland, vandaag precies 25 jaar geleden. Daarover gaat een rockumentary van de filmmakers Alex Pitstra en Koen de Koning. De film is vanaf vandaag te bekijken op 25yearsstreaming.com.

Streaming is populair

Netflix, HBO, Youtube, Instagram stories: streaming video is razend populair. Er zijn inmiddels meer abonnementen op videodiensten dan op digitale televisie. Met je smartphone kun je met 1 klik live uitzenden. Maar lang voordat bedrijven als YouTube begonnen, werd er in Nederland al druk geëxperimenteerd met streaming video.

De eerste live uitzending ooit

Op 4 november 1994 werd een rockconcert live uitgezonden vanuit poppodium Simplon in Groningen. De beeldkwaliteit was matig en er waren maar vier kijkers, maar het was wel de eerste live video uitzending op Internet ter wereld, voor zover te achterhalen is.

‘Ready Set, Rock ‘n Roll’: 1994

De film ‘Ready Set Rock ‘n Roll’ geeft een inkijkje in de rockmuziek en creatieve scene van Groningen in 1994. Nirvana en Pearl Jam waren populair. Windows 95 bestond nog niet. Internet stond echt nog in de kinderschoenen. Films? Pulp Fiction, Forrest Gump en Natural Born Killers. Het was de tijd van Kabinet Kok I, Mitterrand, Mandela en, eh Wet Wet Wet.

Jochies met een modem

En daar was een stel jochies zonder budget maar met een wild plan, een computer en een modem. Rudo de Jong, Gerad Harens en Stef van der Ziel deden iets wat voorbehouden was aan grote satellietmaatschappijen en omroepen met grote budgetten: een wereldwijd te bekijken live uitzending. 

Waarom gebeurde dit in Groningen?

Meer dan een derde van de inwoners van Groningen zijn student. In de jaren ’90 speelden veel studenten in bandjes, in de vele kroegjes en podia zonder sluitingstijden. Tot diep in de nacht werd muziek gespeeld. 

Pionieren

De muziekscene van Groningen trok weer andere creatieve geesten aan. Ze deden aan fotografie, videomontage en ontwerpen. Er ontstond een Do It Yourself mentaliteit, om als gemeenschap nieuwe creatieve middelen te ontwikkelen. Ze pionierden met beperkte middelen met ­­computers en Internet en zo ontstond het idee om alles aan elkaar te knopen: muziek, video, publiciteit en internet. 

Digitale stad anno 2019

Tegenwoordig is Groningen nog steeds die jonge stad, met nog veel meer internationale studenten, en een ontzettend goed draaiende digitale industrie. Groningen presteert landelijk en Europees gezien veel beter als het gaat om snelgroeiende internetbedrijven. Denk aan Voys, Frank, Payt, Appwiki, Parkos, Nova, Belsimpel, Dataprovider, Simplicate en vele anderen. De pionierende en ondernemende geest zit er nog goed in, in Groningen.

Rock City?

Stiekem is het wel een beetje jammer dat die rockcultuur op de achtergrond is verdwenen in een stad die zich ooit Rock City noemde. 

Welke band was het eigenlijk, die live werd uitgezonden, op die vrijdagavond van 4 november in 1994? Men weet het niet meer, ze waren te veel gefocust op het maken van die uitzending. 

De film Ready Set, Rock ‘n Roll is vanaf vandaag te bekijken op 25yearsstreaming.com 


Noot voor de pers:

Publiceer de film

De film is beschikbaar gesteld onder de Creative Commons licentie. We hopen dat de film andere mensen inspireert om zelf ook te gaan pionieren. Dat je alles kan bereiken, als je maar wil. En soms is een gek idee al genoeg, als je maar gek genoeg bent om het te doen. Daarom stimuleren we de media om de film te publiceren en te promoten. Zet de video op je website, zend hem uit. Het mag. Graag zelfs.

Neem contact met ons op voor de download link naar de hi-res versie, en laat ons weten waar en wanneer je de film publiceert. Contact: kristina@jet-stream.nl / 0508003311